Sammenhængskraft

Her får du de mange, fantastiske grunde til at lave øvelsen "Træk vejret":

Forestil dig, at din krops rum er en cylinder med indhold: 

øverst er hjerte/lunger, neden under er mavetarmsystem samt underlivet.

Mellemgulvsmusklen (diagfragma):

​Som en slags etage-adskillelse har du den store muskel, der hedder mellemgulvsmusklen (diafragma). 

Den ligger lige omkring din brystkasses nederste kant (også kaldet "solar plexus området"), og den går på tværs af din længdeakse i modsætning til stort set  alle dine andre muskler, der forløber i længdeaksen som lige eller skråt opbyggede muskler.

Den fylder hele dig - hæfter hele vejen rundt som en trampolin i et ophæng, med stærkt, stærkt bindevæv.

Når du trækker vejret på denne måde, aktiverer du din mellemgulvs muskel.

Den vil på indånding bevæge sig nedad (du aktiverer musklen), og på udånding bevæge sig opad (du slapper musklen af).  

Forestil dig bevægelsen af en vandmand eller brandmand, der langsomt bevæger sig gennem vandet med bløde bevægelser.

Den livgivende pumpe:

​Når din mellemgulvsmuskel går ned, trækker den lungerne med; de er fastgjort til musklen med bindevæv, og den nedadgående bevægelse (indånding) vil skabe et undertryg i lungerne, og således suges luften ned i dine lunger - samme princip som en blæsebælg eller en cykelpumpe.  

Du har 2 lunger.  

Når du tager en indånding, suges luften ned gennem luftrøret, hvor det forgrener sig i 2 rør (hovedbronchier).  Disse to "rør" forgrener sig nu nedad i dine lunger i finere og finere forgreninger - lige som på et "omvendt træ" - og grenene bliver til sidst helt småbitte fine "kviste", som er helt tynde og kun består af et enkelt lag celler.  For enden af hver "kvist" (bronchioler) er der en lille blære/ballon, kaldet en alveole, og disse sidder i små klynger, lige som en klase vindruer.

Det samlede areal af dine lunger svarer ca. til en fodboldbane, hvis de blev bredt ud!!

Når luften når ned i alveolen, sendes (ved diffusion) ilten fra alveolen over i de bitte bitte små blodkar (kapilærer), som også kun har éncellede vægge, og som ligger som små "garnnøgler rundt om hver enkelt alveole - og blodet sender affaldsstoffet kuldioxid (CO2) tilbage til alveolen, hvor det så transporteres ud, når du ånder ud igen.

Du kan evt se denne lille animationsfilm (52 sekunder) på Sundhed.dk

Fidusen ved at øve sig i at bruge mellemgulvsmusklen til sin vejrtrækning er, at de fleste alveoler ligger nederst i lungerne.

​Så for hver gang, du bruger muskelkraft for at trække vejret, og dermed forbruger ilt i dén proces, får du max. udbytte ud af det!!  Smart, ikk ...

Hvis du er en af dem, der trækker vejret ved konsekvent at bruge skulder, evt ryg muskler, forbruger du måske mere ilt ved hver indånding, end du reelt får ud af det, da luften ikke når ned til flertallet af alveolerne, og du så optager mindre ilt for hver gang du trækker vejret - og samtidig kommer af med tilsvarende mindre kuldioxid.

Det vil på den lange bane føre til en ophobning af kuldioxid i din krop - et øget syreindhold i kroppen, som vil trætte dig og gøre, at du føler dig drænet for energi - hvilket du jo sådan set også er!!

Men nok om al den snak om ilt og kuldioxid....

For der er flere fantastiske fordele:

Organmassage og rygmassage:

Når mellemgulvsmusklen blidt trækker og skubber på skift over og under "etage-adskillelsen", giver du dig selv den dejligste, blide form for bindevævsmassage - du kan således få løsnet spændinger i dine indre organer både over og under mellemgulvet: lungerne, samt alle dine organer i bughulen. 

Og såmænd også få løsnet spændinger i hele din rygsøjle, da det kraftige bindevæv i ophænget omkring din mellemgulvsmuskel vil formå at flytte/strække/trække/klemme hele din rygsøjles struktur (vi snakker om mikro bitte små stræk/bevægelser) som en anden harmonika!!

Under mellemgulvet ligger alle dine organer, der hører til fordøjelsen, i en bindevævspose - som i en slags ballon.

Venepumpe og lymfedrænage:

Ved indånding presser mellemgulvsmusklen på hele molevitten og giver den ovennævnte massage - og der opstår et overtryk.  Forestil dig, at du stod med en ballon og pressede den let sammen.  Når du ånder ud igen, kommer der tilsvarende undertryk (modsat trykket oven over mellemgulvet) - og det er dette undertryk, der er den bedste venepumpe og lymfedrænage, du kan forestille dig!!

Tænk dig, hjertet pumper blodet rundt i hele vores krop hele tiden, og så skal det op helt nede fra fødder/ben/bækken mod tyngdekraften - men hertil har vi altså denne fantastiske pumpefunktion, vores dybe vejrtrækning formidler - hele tiden.

Det får du ud af at trække vejret dybt:

  • Mere ilt i blodet ( O2)
  • Udskiller mere kuldioxid (CO2)
  • Bedre pH i kroppen - d.v.s. syre/base balance.
  • Skøn intern massage af indre organer, både over og under mellemgulvemusklen
  • Aktivering af dit parasympatiske respons (ro-hvile systemet - læs evt. mere her)
  • Mere ro - mindre stress
  • Meget mere energi
  • Den bedste venepumpe fra ben/bækken ​

Kirsten Lohmann​

​CVR: 31542456

linkedin-logo

Kontakt​

Tlf.: 29 63 53 63
Email : kisserlohmann@yahoo.dk

Træffes bedst mellem kl. 8 og 9 eller efter kl. 17.

Men ring bare, jeg ringer tilbage hurtigst muligt.​